Черно море, свързващо Кавказ, Мала Азия и Европа,  e наречено по този начин заради съдържанието на сероводород. Това се дължи на натрупването на микроорганизми на дълбочина от 200 метра, като последните образуват утайки, създаващи усещане за черно дъно.

Любопитни ли сте да научите повече за нашето море?

Ето и няколко интересни факта за Черно море:

Дълбочината, до която морето достига е 2212 м. Странен факт е, че максималната дълбочина на Черно море е толкова колкото на най-високия връх на пл. „Славянка“ – връх Гоцев или Алиботуш, който е 2212 m.

То граничи с Турция, Румъния, Украйна, България, Русия и Грузия. Разположението на морето обхваща местности между Югоизточна Европа и Азия, като заема площ от повече от 159 600 квадратни мили и е връзката между двата континента.

Любопитни факти за Черно Море

Мистерията на произхода на името- “Черно море” 

 Името на морето се счита за немного известен, но доста интересен факт.

Има много теории за това как морето се е сдобило с това специално име. Сред многото хипотези има една, която гласи, че Черно море е било наричано просто „море“ много преди да бъде определено от гърците като „негостоприемно море“. Други теории гласят, че името на морето е произлезло от турците, които са загубили много хора в дълбоката вода. Нарекли са го Кара, което означава „черен“ на съвременен турски.

Безкислородна вода

Странен факт за Черно море е неговата безкислородна вода. Морето се счита за най-големият воден басейн, който има несмесващи се слоеве вода – меромиктичен басейн. Това също така позволява да се съхраняват предмети в морето. Почти няма живот на дълбочина над 200 метра, а концентрацията на сероводород е висока и на кислорода не е позволено да проникв. Така се предпазват материали като дървесината и въжетата да не изгният. Досега са открити много малко кораби на дълбочини над 30-40 метра – според професионални водолази е трудно да се влезе дълбоко, което означава, че тепърва ще бъдат открити нови останки, запазени непокътнати.

Любопитни факти за Черно Море

Черно море и Ноевият ковчег

Изключително интересен факт или вероятно легенда за Черно море е, че след Великия потоп, планината Арарат в Източна Турция се смята за мястото на акостиране на Ноевият ковчег.

Нивото на водата винаги остава същото

Друг интересен факт за Черно море е, че нивото на водата в тази морска зона винаги остава същото. Тъй като няма високи/ниски прилив и отлив, нивото на водата не е колебливо.

Бонус факт:

Черно море е идеална локация за лечение на различни белодробни заболявания, детоксификация и дори просто за релакс. Комбинация от това можете да намерите в Гранд Хотел Свети Влас, който е идеалното място за почивка и възстановяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Очаквайте скоро!

Grand Hotel Therme

Grand Hotel Bansko

Grand Hotel Sveti Vlas

За организиране на събития

Контакти с Grand Hotel Resorts by Pulse

Обръщаме огромно внимание, за да подобряваме вашето гостуване и да отговорим на вашите въпроси и коментари. Оставете ни контактна информация и ние ще ви отговорим.