С разнообразието си от плажове, диви места за къмпинг, скалисти брегове и древни градове с вековна история, 378-километровата крайбрежна ивица на българското Черноморие е сред местата, радващите се на голям интерес от хиляди туристи всяка година. Тя обхваща цялата източна граница на България, простираща се от румънските черноморски курорти на север до европейската част на Турция на юг.

Българското Черноморие е известна дестинация за хората, търсещи интересни маршрути за роудтрип екскурзии, каквито то несъмнено може да предложи. Един от най-дългите сред тях започва от Синеморец – най-популярната южна точка по Черноморието, и стига до Шабла – най-популярната му северна точка. 

От Синеморец до Шабла – история, забележителности, тайни кътчета и много слънце

Основните неща, с които българското Черноморие е особено известно, са неговите плажове с фин и чист пясък, както и популярните курорти за отдих. То обаче е дом на много неповторими места и съхранява вековна история, с които със сигурност би задоволило търсенията на всеки любопитен пътешественик, който иска да открие нещо вдъхновяващо и различно.   

Биоразнообразие

В природно отношение черноморското крайбрежие, особено между Синеморец и Шабла, предоставя разнообразие от красиви крайречни гори, богато биоразнообразие и резервати, разположени по крайбрежието, които опазват редки и защитени растителни и животински видове.

То е едно от най-добрите места в Европа за наблюдение и на интересни и редки видове птици, защото над него преминава Via Pontica – вторият по големина главен маршрут за миграция на прелетните птици, които всяка пролет и есен изпълват небето по пътя от Африка към Европа и обратно. Сред тях са царски орел, египетски и белоглав лешояд. Покрай местността Болата, на север от нос Калиакра пък, от ранна пролет до късна есен могат да се видят червеногърби сврачки, черногърби и ориенталски каменарчета, качулати корморани, алпийски бързолети, розови скорци, дебелоклюни и късопръсти чучулиги, бели щъркели, пеликани и жерави.

История

Земите по българското Черноморие са обитавани от дълбока древност и днес в много от морските градове и курорти могат да се видят изключително ценни исторически паметници. От юг на север сред малко известните исторически обекти е крепостта Урдовиза край Китен, изградена през V век, зад която се намира древен град, много по-стар от нея. Археолозите смятат, че той се е появил повече от пет столетия преди Христа.

На следващо място е светилището Беглик Таш, което се намира на 4 км от Приморско и е разположено в резервата Ропотамо. То е едно от най-тайнствените, откривани по нашите земи. Мястото е било обожествявано от древните траки.

Следваща спирка, след светилището, е старият град Созопол – един от най-старите български градове изобщо, заедно с Несебър, и един от най-интересните културни обекти у нас.

След него, друга историческа забележителност е ранновизантийската крепост Акра край Черноморец. Селището, което тя обгражда съществува само век, а днес, бойната кула, която била част от крепостта, се намира в морето, поради вдигането на морското равнище през последните 1500 години.

Малко по на север е Поморие, също един от най-древните градове в България. Там се намират мъжкият манастир „Св. Георги”, църквата „Преображение Господнe” и тракийската куполна гробница. Близо до Поморие се намират защитените местности Блатно кокиче, Корията, както и Поморийското езеро, откъдето повече от 20 века се извлича сол.

На следващо място, посока север е старият Несебър – паметник на културата под егидата на ЮНЕСКО и едно от истинските исторически съкровища на България. Само на няколко километра от него пък е Свети Влас, който съхранява останките от един от големите манастири до 18 в. у нас – „Свети Власий”.

Малко преди Бяла, на нос Свети Атанас, се простира древна крепост на повече от 1500 г., където са запазени три древни винарни, обществена баня, пещи за производство на керамични съдове, църква, цели улици и различни по предназначение сгради.

На 3 километра от Златни пясъци се намира средновековния Аладжа манастир, който е сред най-впечатляващите манастири в света, защото е изкопан в сакала.

Плажове

Каквото и пътешествие да предприеме човек по българското Черноморие, няма как да не се спре на някои от най-емблематичните му плажове, дори и през по-студените месеци. От Синеморец до Шабла пък те не са никак малко.

Синеморец е малко селце, разположено в югоизточната част на страната, което предлага една от най-невероятните гледки към Черно море. Това е мястото, където река Велека се влива в морето, а плажът не случайно е определян като „райски”.

В посока Шабла, доказано най-хубавите плажове с широки ивици, ситен пясък и заобиколени от естествена природа са Варвара, Царево, Лозенец, Иракли, Кара дере и Болата. Само на няколко километра след Шабла има още един хубав плаж и това Крапец, а на 5 километра южно от Синеморец пък е прочутият плаж Силистар.

А сега да продължим с природните забележителности.

Природни паркове, резервати, езера и феномени

Резерват Ропотамо

Ропотамо е най-южният от трите резервата по черноморското крайбрежие. Намира се на 50 км южно от Бургас и обхваща обширните местности, намиращи се по течението на едноименната река. Резерватът се отличава с нехарактерните за тези географски ширини лонгозни гори, блатото-лагуна Аркутино, лиманът на река Ропотамо, както и други интересни и красиви скални образувания, дюни, терасовидни брегове и мочурища. Всичките му природни забележителности могат да се разгледат по време на приятна разходка с лодка, ръководена от местен гид, който ще ви разкаже и най-малките подробности за тях.  

Резерват Камчия

Ако сте любопитни да видите най-голямата вековна крайречна гора в България, приличаща на широколистна джунгла, то задължително включете резерват Камчия в обектите за посещение по време на пътуването си. Намира се на 25 километра южно от Варна и обхваща мястото, където река Камчия се влива в морето. Там може да се отдадете на още една разходката с лодка или водно колело по спокойните води на реката.

Скален феномен „Побити камъни”

На 18-20 километра западно от Варна се намират прочутите „Побити камъни”, наричани природен или скален феномен. Това са скални образувания, високи до 10 метра, които се простират на голяма площ.

Природен парк Златни пясъци

На 17 км северно от Варна пък се намира природен парк Златни пясъци. Разположен е успоредно на морския бряг и живописно обгражда целия курорт. През територията му преминават пет туристически и пет специализирани маршрута, които са подходящи за пешеходен, детски, велотуризъм, фототуризъм и за разходки на хора със специални нужди. За да видите най-красивите и непознати места обаче, ще трябва да си наемете водач, ако не искате да се загубите.

Резерват Калиакра

На следващо място посока Шабла е природно-археологическият резерват Калиакра. От години това е едно от най-атрактивните места по българското Черноморие. Отличава се с впечатляваща природа, красиви панорамни гледки и най-вече с богатата история и интересни легенди, свързани с него. 

Шабленското езеро

Друга природна забележителност, намираща се на 3 км от самия град Шабла е Шабленското езеро. То представлява комплекс от две езера-лимани, свързани помежду си от изкуствен канал, отделени от морето чрез 230 м пясъчна коса. Мястото е с особена важност, защото много редки видове птици гнездят там. В района на Шабла могат да се посетят още фарът на нос Шабла, Дуранколашкото езеро, археологическият резерват Яйлата. От по-известните плажове в околността пък са Болата, Крапец, Русалка, Езерец и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Очаквайте скоро!

Grand Hotel Therme

Grand Hotel Bansko

Grand Hotel Sveti Vlas

За организиране на събития

Контакти с Grand Hotel Resorts by Pulse

Обръщаме огромно внимание, за да подобряваме вашето гостуване и да отговорим на вашите въпроси и коментари. Оставете ни контактна информация и ние ще ви отговорим.