СПА терапията е един от най-популярните начини за релакс, детокс и освобождаване от напрежението на забързаното ежедневие. Въпреки че според много хора тя е продукт на по-новото време, отдавна е доказано, че води началото си от древността.

Още от тогава датират и първите доказателства за положително ѝ влияние върху общото здраве на човека. Не случайно и една от теориите, с които се свързва произхода на думата СПА е, че тя е акроним на латинската фраза Salus Per Aquam или „Здраве чрез вода”.

Откъде идва СПА терапията?

Голяма част от хората свързват СПА терапиите с римските бани. Едни от първите писмени разкази обаче, в които се споменава за лечебни води, хидротерапия, морелечение (таласотерапия) и изобщо СПА, датират още от Хипократ.

Той е сред основателите на идеята, че къпането не е само хигиенен ритуал, а може да се използва и като част от лечебен процес. Този тип терапии са известени като балнеолечение, но те са основополагащи за СПА терапиите, за които също започва да се говори още от древността. Различни източници описват как след война, азиатските и римските царе и владетели били лекувани не само в кална баня (част от балнеолечението), но и в гореща вана и сауна – едни от първите СПА терапии.  

Какво представлява СПА терапията?

В днешно време СПА е концепция, съчетаваща здраве, свободно време, релакс и красота. Съвременните СПА терапии са съобразени с активния и забързан начин на живот, който всички водим. Те могат да варират от обикновен масаж до целодневен пакет процедури в специализиран СПА център.

Истинският смисъл на СПА терапиите обаче е предоставяне на по-дълготрайни ползи за здравето, използвайки основно природни ресурси и най-вече вода, предимно минерална, морска или изворна. 

Какви видове СПА терапии има?

Хидромасаж

Хидромасажът е СПА процедура, която използва струи с вода с високо налягане, за да масажира тялото и да подобри циркулацията на кръвта. Той успокоява, отпуска и облекчава болката в ставите и мускулите. Топлината на водата пък отваря порите и подпомага почистването на кожата.

Сауна

Саунта и парната баня са сред най-познатите, предпочитани и често срещаните СПА терапии и почти всеки хотел разполага с тях. Сухият и горещ въздух в сауната предразполага към потене и отваряне на порите, което пък позволява от тялото да се отделят голяма част от натрупаните в него токсини, засилва циркулацията на кръвта, помага в прогонването на настинки и облекчава схванати мускули. По-новите СПА центрове предлагат различни видове сауна – солна, арома и др. В солната например нагорещеният въздух е обогатен със солни частици с отрицателни йони, които повлияват добре на дихателната система. В арома сауната съчетанието от пара и ароматни етерични масла също има терапевтичното въздействие. Вдишването на лавандула, смирна или евкалиптова есенция е препоръчително за прочистване на белите дробове и дихателните пътища. За разлика от традиционната финландска сауна, където въздухът се нагрява до 100°C, тук той стига средно 70°C.   

Парна баня

Парната баня е форма на термотерапия, която освежава и тонизира кожата и подпомага релаксирането на мускулите. При стандартната парна баня в самото помещение се изпуска пара под налягане и там става горещо и влажно също като в сауната. При арома парната баня обаче се впръскват леки инхалационни пари, обогатени с ароматични екстракти от цветя, които имат благотворно, възстановително и релаксиращо въздействие върху човешкото тяло и които ускоряват отделянето на отпадъчни вещества и мъртви клетки. Въздухът в нея не е толкова горещ, колкото при стандартната парна баня, и затова е подходяща за хора, които по-трудно понасят високи температури.

И сауната и парната баня повдигат духа и карат човек да се чувства чист, освежен, енергизиран и дори по-млад след това.

Хамам

Хамамът е процедура, смесила в себе си традициите на Римската и Византийската баня. Наричат се още турска баня и се определя като „мокрия вариант” на сауната, защото освен нагорещени плочи за напараване се използва и вода.

Хамамът подобрява кръвообращението на кожата, стимулира отделителната ѝ функция, както и обмяната на веществата. В помещението, в което се прави, се поддържа температура за напарване около 50°C, а влажността на въздуха е от 70 до 100%.

Джакузи

Престоят в джакузито със сигурност не е просто киснене в топла, бълбукаща вода. Това е изпитан метод и доказана терапия за облекчаване на стреса, отпускане на мускулите и подобряване на енергията. Използван метод е още от древността и за това сочи фактът, че дори древните египтяни, гърци и римляни са изграждали дворците си около естествени горещи извори, които използвали с лечебни цели.   

Масажи

Масажът е може би най-популярната СПА процедура и не е случаен фактът, че има такова голямо разнообразие от видове. Някои от по-популярните сред тях са:

Шведският масаж е класическият и най-често срещаният. При него се използва масажно масло, което понякога се дообогатява с различни аромати за допълнително подпомагане на релаксацията. Той може да се модифицира, така че да е подходящ и за бременни жени, при които да облекчи болките и напрежението в долната част на гърба, раменете и краката.

Масажът с горещи камъни използва гладки, нагрети камъни с различни форми и размери. Те могат да се поставят върху конкретни мускули или да бъдат „продължение” на ръцете на терапевта, който да масажира с тях. Обикновено масажистът затопля тялото с традиционни техники за масаж, след което поставя горещите камъни на определени места. Топлината от тях е дълбоко релаксираща и позволява да се работи върху мускулното напрежение в най-дълбоко ниво. Топлината от камъните подобрява циркулацията в мускулите, подпомага заздравяването при наранявания, облекчава всякакви болки, намалява стреса и безпокойството.

Рефлексният масаж се фокусира върху различни части от тялото, чрез упражняване на натиск върху конкретни точки. По този начин се освобождава натрупано напрежение в дадена област на тялото и се подобрява кръвообращението.

Ватсу масажът наподобява известният шиацу масаж, но се провежда в специален басейн, в който температурата на водата трябва да бъде максимално близка до тази на тялото. При него, с помощта на терапевта, човек се отпуска максимално над водата, след което масажистът започва да го „бута” в различни посоки. Това позволява мускулите да се разтегнат добре.
Масажът помага в борбата със стреса, премахва спазмите, подобрява съня и действа възстановяващо при различни травми.

Според специалистите, при забързано ежедневие,  каквото имат 90% от активните хора, е добре поне веднъж седмично да се подлагат на някаква СПА терапия, защото изразходват твърде много енергия. Това ще предотврати натрупването на твърде много стрес, за който е добре известно, че може да нанесе големи поражения върху организма, както физически, така и психически.

Обикновено нито средствата, нито времето обаче стигат дори и за толкова. Но организирането на  СПА почивка веднъж месечно, например, изглежда по-постижимо. Освен това, когато и да решите да планирате такава, никога няма да сбъркате.

Ако се чудите за мястото пък, то е Гранд Хотел Свети Влас. Не само защото е отличен с два приза за СПА хотел на годината, а защото  е един от малкото , които могат да предложат разнообразие от над 150 СПА ритуали, при това изпълнени от интернационален екип терапевти на VICTORIA SPA от о. Бали, Тайланд и Филипините.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Очаквайте скоро!

Grand Hotel Therme

Grand Hotel Bansko

Grand Hotel Sveti Vlas

За организиране на събития

Контакти с Grand Hotel Resorts by Pulse

Обръщаме огромно внимание, за да подобряваме вашето гостуване и да отговорим на вашите въпроси и коментари. Оставете ни контактна информация и ние ще ви отговорим.