Плуването посред зима в ледени води, в които комфортно ще се чувстват единствено полярните мечки, е традиция, типична за източноевропейските и скандинавски страни, като Финландия, Норвегия, Швеция и Русия. Популярна е и в Канада Практикува се от сравнително малко и предимно от възрастните хора в тези държави.

През последното десетилетие обаче тя привлече интереса на много хора не само от различни краища на света, но и на различни възрасти, основно заради изключителните ползи, които т. нар. ледени душове оказват върху здравето.

Какви са ползите от плуването в ледени води?

Положителният ефект на ледената вода върху организма е доказан от значителен брой проучвания, проследяващи влиянието ѝ.  В какво обаче се изразява той?

Подсилва имунната система

Влиянието на студената вода върху имунната система е широко проучено. Доказано е, че на рязката промяна при влизането в мразовити води, тялото реагира като активизира образуването на повече бели кръвни клетки и антиоксиданти, които доказано подсилват имунната система. С течение на времето, организмът подобрява мобилизирането на защитните си сили, а с това намалява и риска от поява на различни заболявания – от настинка включително до различни болести на сърцето и сърдечната система. Не случайно хората, които често плуват в ледени води, боледуват рядко.

Забързва метаболизма

Когато плувате в студени води, тялото изразходва много повече енергия, за да задържи топлината и да поддържа нормална телесната температура, а това е свързано с изгаряне на повече калории. Колкото по-студена е водата, толкова по-усърдно работи тялото, за да преобразува мазнините в нужната за това енергия.

Засилва циркулацията

Когато скочим в студената вода, екстремната промяна в температурата сигнализира на сърцето да изпомпва повече кръв към органите. В резултат се подобрява циркулацията, токсините се отделят по лесно, а с това се подобрява и вида на кожата, която става по-сияйна.

Увеличава нивата на ендорфин

Широко известен факт е, че всяко упражнение помага да се увеличи производството на невротрансмитери в мозъка, и най-вече на едни от основните сред тях – ендорфините. Те подобряват настроението и помагат да се справим със стреса и тревожността.

Плуването само по себе си е вид упражнение, а когато е в ледени води, това създава неприятно жилещо усещане върху кожата, с което тялото се опитва да се пребори, произвеждайки по-голямо количество ендорфини.

Повишава либидото

Малко известен и любопитен факт е, че ледената вода повишава либидото, а с това подсилва увереността, подобрява настроението и самочувствието. Това е свързано със засиленото производството на естроген и тестостерон, което предизвиква потапянето в студени води.

Какви са рисковете?

Въпреки изключителните ползи, рисковете от плуването в ледени води са също толкова значителни, а някои от тях могат да се проявят още преди да потопите дори пръста си във водата. Затова познаването им е задължително.

Студен шок

Студеният шок е първата реакция на тялото, при досега му с ледената вода. Тя е неволна и краткосрочна – трае около 90 секунди. При нея се повишават сърдечната честота и кръвното налягане, появява се неконтролируемо задъхване и учестено дишане. Всъщност най-големият риск, който крие студеният шок, е появата на внезапен сърдечен арест. При него сърцето спира буквано за секунди, а последствията са необратими.

Най-добрият начин да се избегне шокът от студената вода е чрез бавно и постепенно потапяне и свикване с нея. Никога не влизайте отведнъж или много рязко. Не забравяйте и че плуването в ледени води е умение, за което е необходима предварителна подготовка, основно физическа, т.е. тялото постепенно да бъде излагано за определен период от време на все по-студени и по-студени температури, за да не бъде толкова драстична разликата.

Хипотермия

Хипотермията е най-известното състояние, в което тялото може да изпадне след шока от ледената вода. При него телесната температура пада под 35°С, при нормална за човека между 36,5 и 37,5°С. Това състояние е изключително рисково, защото може да доведе до смърт, ако не се предприемат незабавни мерки.

Въпреки че изразходва двойно по-голямо количество енергия, за да поддържа допустима телесна температура, след плуване в ледени води, а и по принцип, на тялото му е нужно два пъти по-дълго време, за да се затопли обратно, отколкото да се охлади. Това означава, че и след излизане от водата, процесът по охлаждане продължава.

Симптомите на хипотермия включват:

Първите и най-бързи мерки за справяне с хипертонията са затопляне на тялото, но не прекалено бързо. Махане на всички мокри дрехи, изсушаване и обличане на топли дрехи и одеяла. Пиенето на топла напитка  и хапването на нещо сладко също са в списъка с мерки. Ако след тях няма видима промяна, викането на спешна помощ е задължително.

Схващане

Схващанията, особено на краката, са често срещан проблем при плувците, дори дългогодишните, при това не само в ледени води. Там обаче рискът за появата им е по-голям. При подобен случай, легнете по гръб и плувайте така, докато някой дойде да ви  помогне.

Студова уртикария

Студовата уртикария се появява след контакт на кожата с твърде студена вода и представлява алергична реакция, ако човек не е развил хронична такава. Това е обрив, който се появи най-често по ръцете и краката и е в резултат на бързото освобождаване на хистамин.

Как се прави безопасно?

Начините да се предпазите, така че плуването в ледени води да бъдат възможно най-безопасни за вас, включват от това да умеете да плувате до това да знаете как да се предпазите от студа, включително и кога да излезете от водата.

Подгответе се

Както при всяко друго физическо занимание, предварителната подготовка е от изключително значение. Така, както през първия си ден във фитнеса не можете да вдигнете толкова килограми, колкото през 3-ия месец или да направите толкова серии и повторения на дадено упражнение, така и плуването в ледени води изисква известено време на подготовка. Можете да започнете с ледени вани у дома, като поддържате температура на водата не по-ниска от 10°C и стоите вътре не повече от минута на първо време. Постепенно увеличавайте престоя с по 1 минута два пъти седмично.

Загрейте

Не само подготовката, но и загрявката са важни за плуването в ледени води. Достатъчни са 10-15 минути за това. Важно е да загреете мускулите си и да накарате сърцето да изпомпва повече кръв, преди да влезете в студената вода. Бърз джогинг, леки подскоци, тип „звезда”, или скачане на въже са много подходящи за тази цел.

Носете костюм за плуване

Въпреки че традицията на плуването в ледени води повелява това да се прави гол или по бански, за препоръчване е да се използва костюм за плуване. Освен че с тях се плува по-лесно, защото има по-малко съпротивление, когато водният костюм се намокри, той задържа слой вода, който се затопля от тялото, докато плувате и така осигурява допълнителен слой изолация. Те са превантивна мярка и срещу хипотермия, въпреки че не могат да предпазят на 100%.

Влезте бавно във водата

Както вече споменахме, влизането във водата трябва да е бавно. Това ще ви помогне да се предпазите от шока от студена вода. Когато влезете до ханша, потопете лицето си и издишайте под водата. Свикването на главата с температурата на водата помага за регулиране на кръвното налягане. Веднъж влезли пък, легнете по гръб за кратко, за да подпомогнете забавянето на дишането и отпускането на тялото, преди да започнете да плувате.

Излезте от водата, когато все още се чувствате добре в нея

Не подлагайте организма си на твърде голям риск. Вярно е, че отнема известно време той да свикне с ледената вода, но ако ви е прекалено студено, то излезте. Ако успеете обаче да се отпуснете и да свикнете с водата, макар и малко, излезте, докато все още се чувствате така. Ако изчакате да се уморите и да започнете да треперите, значи сте се забавили твърде дълго. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Очаквайте скоро!

Grand Hotel Therme

Grand Hotel Bansko

Grand Hotel Sveti Vlas

За организиране на събития

Контакти с Grand Hotel Resorts by Pulse

Обръщаме огромно внимание, за да подобряваме вашето гостуване и да отговорим на вашите въпроси и коментари. Оставете ни контактна информация и ние ще ви отговорим.